Bilo da je riječ o hrani, vježbanju, radu, odmoru, životu uostalom, uvijek ćemo naglašavati kako je ravnoteža najvažnija. Naša je Gušterica ovih dana posjetila mjesto u Istri u kojemu su svi parametri u balansu. U Vižinadi ćete pronaći finu hranu, dobra vina i aktivnosti u kojima ćete potrošiti kalorije. Ali pronaći ćete i slatke male gušte zbog kojih već sad rezervirajte sredinu kolovoza za posjet ovoj istarskoj općini! Vižinada kakvu još niste upoznali – upravo u ovom tekstu!
Znate li gdje je rođena balerina za koju je stvorena uloga Giselle, pa tako i osmišljen najromantičniji i najizvođeniji balet na svijetu? U Vižinadi!
Carlotta Grisi u Napulju je 1936. godine upoznala francuskog baletana i koreografa Jules Perrota koji je u Italiju stigao nakon razočaranja u parišku Operu koja mu nije željela ponuditi plaću jednaku onoj vrhunskih balerina. Sudbonosni susret Carlotte i njezinog učitelja, mentora i udvarača završio je vezom u kojoj je Perrot vjerno pratio Carlottu u njenim angažmanima po Europi. Tijekom jednog od njih u pariškoj Operi Perrot je stvorio Giselle čija je premijera bila točno na Carlottin 22 rođendan, 28. lipnja 1941. godine. No kako Perrot nije bio službeno angažiran u Operi, zasluge za koreografiju najpopularnijeg svjetskog baleta dugo su se pripisivale Jean Coralliju.
Prva Giselle, balerina kultnog statusa i misterioznog glamura koje su balerine u njezino vrijeme imale, rođena je početkom 19. stoljeća u istarskom mjestašcu Vižinadi. I prve je plesne korake napravila kraj Batistelline šterne na gradskom trgu, upravo ispred kuće Maraston izgrađene krajem 16. ili početkom 17. stoljeća.
Ova građevina nastala u doba Venecije danas je lijepo uređen centar za posjetitelje “Okusi prošlosti” i najbolje mjesto da započnete svoj izlet prošlošću, ali i sadašnjošću Vižinade i Vižinaštine. U kući Maraston saznat ćete više o Carlotti Grisi i škicnuti je kako pleše na gradskom trgu. Otkrit ćete i kako je baš Vižinada bila kulisa mnogih filmova, među kojima i filmu “Kelly’s Heroes” (Zlato za odvažne) iz 1970. godine u kojemu je glavnu ulogu ostvario Clint Eastwood.
Slatku Istru u kolovozu ljubitelji slastica ne propuštaju!
Na prvi kat privući će vas mirisi friško pečenih paština, tradicionalnih istarskih keksića ‘na mašinu’ koje spretno i s osmijehom radi gđa Laura Kešac. Gđa Laura redovito sudjeluje i na godišnjoj manifestaciji “Slatka Istra” na kojoj se uoči blagdana Velike Gospe uz Batistellinu šternu materijalizira 200-tinjak inačica najfinijih i najmirisnijih tradicionalnih istarskih slastica – fritula, kroštula, pandešpanja, bucolaja, cukerančića, breskvica, pinca, povetica i već spomenutih paština. Njih ocjenjuje komisija koja strogo pazi da se ne odstupa od izvornosti kad su kako vizualan dojam tako i okus u pitanju.
Taman sad kad već imate šećera u krvi, vrijeme je za avanturu. Ili, vrijeme je za Parenzanu koja prolazi u neposrednoj blizini Vižinade. Parenzana je izgrađena 70-ak godina nakon što je Carlotta plesala na Batistellinoj šterni. Radilo se zapravo o uskotračnoj željeznici koja je od 1902. do 1935. godine prevozila vino i maslinovo ulje, sol, kamen, vapno, ugljen, drvo… I putnike. Ponekad je bila tako spora i toliko bi špuhala’ i soptala da bi putnici izašli i prošetali dio puta, pa je pričekali. Danas su njezina 123 km uređena za šetače i bicikliste.
U Vižinadi je nemoguće ostati žedan!
Vinarija Pilato
Ukoliko ste pak umorni za kretanje na vlastiti pogon, možete dio Parenzane proći i quadovima. Nastavite vožnju kroz vinograde do neke od vinarija Vižinade, primjerice vinarija Pilato ili Rossi. Ili do obje. U Pilatu kušajte Pinot bijeli kojeg nećete naći tako lako i svugdje. U Istri ćete ovo svježe vino u kojemu dominira miris zrelih jabuka i krušaka pronaći isključivo kod Pilata.
Ukoliko ste skloniji crvenim vinima, onda ćete upravo ovdje imati priliku kušati jedno veliko vino koje je Tomo Jakopović, sommelier i vinski znalac, uvrstio u 15 najboljih vina Hrvatske. Radi se o kupaži Pilato Grand Cuvee iz 2015. godine. 65% cabernet sauvignona, 30% merlota i 5% terana odležalo je godinu dana u hrastovim bačvama i nakon toga čak četiri godine u boci. Ponesete li ga kući (a nekako mi se čini kako ćete biti poput mene), guštajte u njemu uz steak ili pašticadu. Treba li više ikoga nagovarati na kušanje?
Vinarija i destilerija Rossi
Još jedna vinarija u koju bi valjalo svratiti u svojim vršljanjima Vižinadom jest vinarija Rossi u kojoj ćete osim vina imati priliku kušati i vrhunske rakije, ali i gin Nostromo koji se radi od vinskog destilata (dobiven osmerostrukom destilacijom od malvazije istarske), te s dodatkom probranih začina.
Ipak, apsolutna zvijezda destilerije Rossi jest Šovran XO, vinjak od autohtonog istarskog terana koji je prošao kroz četverostruku destilaciju, pa potom odležao 10 godina u barrique bačvama od francuskog hrasta. Kako je Šovran istarski naziv za vladara, onda se poput jednog, bar dok ste kod Rossija, smjestite na zelenu travu ispred vinarije. S pogledom na brežuljke Istre dopustite svojim okusnim pupoljcima hedonističko uživanje u vinima koje će vam brižno preporučiti Luka, jedan od trojice sinova Marina Rossija koji nastavlja očevim i didinim putem.
Gdje jesti u Vižinadi i okolici?
Na početku smo spomenuli ravnotežu. A kako biste je ulovili na svojim vižinadskim vršljanjima, vrijeme je za štogod prigristi. Istra je među putnicima i modernim nomadima prepoznata kao destinacija na kojoj se fino jede i pije. Teško ćete u Istri fulati u koju god konobu ušli. No kad tražite pravi istarski pršut onda je adresa jedna – Mekiši kod Vižinade.
Mekiši
Njihov pršut ima europsku Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) što znači kako je proizvodnja, priprema i obrada pršuta, ali i uzgoj svinja za istarski pršut upravo na njihovu gospodarstvu. Ne čudi stoga kako ćete uz nagrađivani pršut koji će vam gazda Moreno sam rukom narezati, u Mekišima probati i druge istarske delicije poput domaćih kobasica, ombola, pancete, salamina. Stignete li u pravo doba dana, na neku marendu, ne propustite kušati božanstvenu fritaju s tartufima. Ukoliko ste ipak jako gladni, nećete pogriješiti s boškarinom. Od autohtonog istarskog goveda u Mekišima serviraju obraze, ružu i carpaccio.
Konoba Jadruhi
Vele kako ‘zucker kommt zuletz’, a ako nije cuker, nije culect. U konobu Jadruhi preporuka je svratiti gdje god u Istri bili. Da, toliko je slasno. Mene je raspametio carpaccio od boškarina koji je začinjen šećerom, soli, paprom i drugim začinskim biljem odstajao 24 sata na sobnoj temperaturi. Tek je nakon 24 sata useljen u hladnjak. Poslužen s tartufima, sirom i maslinovim uljem bio bi dovoljan za savršen završetak vršljanja po Vižinadi. U Jadruhima ćete imati priliku jesti i nezaobilazno jelo istarskog poluotoka maneštru koja nije prava ako je nije ‘z bobići’ (ovo ć je tako mekano da je to nevjerojatno).
E sad, znate što su bobići? Nije grašak, nije bob, a bome nije ni grah. Bobići su mladi kukuruz koji se još naziva i trukinja. Uz dodatak pešta ili kosti pršuta, maneštra je okrepljujuće jelo koje izvrsno prija u hladnim zimskim mjesecima, ali, vjerujte, ne valja ga odbaciti niti ljeti kad je idealno za nadoknaditi na vrućinama izgubljene elektrolite. U Jadruhima možete guštati i u pljukanci s kobasicama i rebrima, raviolima punjenima kravljim sirom s tartufima, njokama s boškarinom i vrganjima, sporo kuhanom kozliću s palentom.
Na kraju, zasledite se noninim finim fritulama. I tako zatvorite krug svojih vršljanja Vižinadom do neke sljedeće sretne prilike za posjetiti mjesto u kojemu je i hedonizam u balansu.
Moglo bi vas zanimati:Novozagrebački voncimer. Iliti dnevni boravak… Zagrebački Modulee
Tekst: Lucija Biondić aka Gušterica
Fotografije: Lucija Biondić, press fotografije