Zašto danas umjesto vas ne bi kuhali roboti? U Zagrebu otvoren robotski restoran Bots & Pots

by Anđela Sabranović

Vjerujemo kako su mnogi od vas prilikom čitanja naslova pomislili kako se radi o imaginarnoj vijesti iz budućnosti, ali nije tako. Naime, još 21. travnja ove godine u Zagrebu je otvoren prvi hrvatski robotski restoran, Bots&Pots!

Od ideje do realizacije cijele priče prošlo je sedam godina, a vlasnici  Điulijano Nola, Dražen Drnas i Hrvoje Bujas svoju ideju žele širiti dalje po svijetu.

Đulijano Nola i Dražen Drnas su inače inženjeri elektrotehnike i svog su GammaChef-a prvi put prikazali javnosti tijekom natjecanja startupova Idea Knockout u rujnu 2016. godine. Tada su osvojili treće mjesto i cijela priča je postala stvarna.

U srpnju 2021. su dobili priznanje patenta Europskog patentnog ureda koji pruža zaštitu na europskoj razini za zemlje članice Europske patentne organizacije te time doprinijeli jačanju Hrvatske i EU u području inovacija. U projekt je uloženo preko 1,5 milijuna kuna.

Robot kuhar, GammaChef je spretan i brz kuhar jer sva jela može napraviti u svega 15 minuta. Jela se kuhaju u jednom loncu, a neki od specijaliteta su crni rižot, gulaš, ali u ponudi su i jela iz meksičke i indijske kuhinje… Inače, ponuda restorana se temelji upravo na mediteranskoj, indijskoj i meksičkoj kuhinji, a sva jela su osmislili poznati kuhari.

Ako se pitate kako funkcionira cijeli model, priča je dosta jednostavna za zamisliti. Djelatnici restorana stavljaju narezane namirnice u jednu posudu i onda posao prepuštaju robotu.

Proces ipak kontrolira chef Vedran Varvodić pa gosti mogu biti sigurni da je svako jelo vrhunske kvalitete. GammaChef proizvodi konzistentna jela jednakog okusa i kvalitete svaki put kada kuha.

Iako je cijela priča restorana Bots&Pots jako inovativna te ne postoji ništa slično u cijeloj Hrvatskoj, cijene jela koja za vas ekskluzivno priprema GammaChef su jako povoljne. Restoran se nalazi na adresi Vlaška 50.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bots&Pots (@botsandpotsrestaurant)

Restoran radi od ponedjeljka do subote od 11 do 21 h, a kako je navedeno na web stranici restorana, nedjeljom roboti spavaju. Cijeli jelovnik možete pogledati ovdje.

Što reći, osim da jedva čekamo posjetiti ovaj restoran i vidjeti na licu mjesta kako to izgleda kada roboti kuhaju za nas. To će zasigurno biti iskustvo koje se ne može mjeriti ni s jednim do sada doživljenim gastronomskim iskustvom. Možemo zaključiti kako je ovaj restoran savršen primjer kako se velike stvari mogu postići kada se spoje kreativnost, stručnost i ljubav kako prema kulinarstvu, tako i prema inovacijama.

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!