Vjerujemo kako su mnogi od vas prilikom čitanja naslova pomislili kako se radi o imaginarnoj vijesti iz budućnosti, ali nije tako. Naime, još 21. travnja ove godine u Zagrebu je otvoren prvi hrvatski robotski restoran, Bots&Pots!
Od ideje do realizacije cijele priče prošlo je sedam godina, a vlasnici Điulijano Nola, Dražen Drnas i Hrvoje Bujas svoju ideju žele širiti dalje po svijetu.
Đulijano Nola i Dražen Drnas su inače inženjeri elektrotehnike i svog su GammaChef-a prvi put prikazali javnosti tijekom natjecanja startupova Idea Knockout u rujnu 2016. godine. Tada su osvojili treće mjesto i cijela priča je postala stvarna.
U srpnju 2021. su dobili priznanje patenta Europskog patentnog ureda koji pruža zaštitu na europskoj razini za zemlje članice Europske patentne organizacije te time doprinijeli jačanju Hrvatske i EU u području inovacija. U projekt je uloženo preko 1,5 milijuna kuna.
Robot kuhar, GammaChef je spretan i brz kuhar jer sva jela može napraviti u svega 15 minuta. Jela se kuhaju u jednom loncu, a neki od specijaliteta su crni rižot, gulaš, ali u ponudi su i jela iz meksičke i indijske kuhinje… Inače, ponuda restorana se temelji upravo na mediteranskoj, indijskoj i meksičkoj kuhinji, a sva jela su osmislili poznati kuhari.
Ako se pitate kako funkcionira cijeli model, priča je dosta jednostavna za zamisliti. Djelatnici restorana stavljaju narezane namirnice u jednu posudu i onda posao prepuštaju robotu.
Proces ipak kontrolira chef Vedran Varvodić pa gosti mogu biti sigurni da je svako jelo vrhunske kvalitete. GammaChef proizvodi konzistentna jela jednakog okusa i kvalitete svaki put kada kuha.
Iako je cijela priča restorana Bots&Pots jako inovativna te ne postoji ništa slično u cijeloj Hrvatskoj, cijene jela koja za vas ekskluzivno priprema GammaChef su jako povoljne. Restoran se nalazi na adresi Vlaška 50.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Restoran radi od ponedjeljka do subote od 11 do 21 h, a kako je navedeno na web stranici restorana, nedjeljom roboti spavaju. Cijeli jelovnik možete pogledati ovdje.
Što reći, osim da jedva čekamo posjetiti ovaj restoran i vidjeti na licu mjesta kako to izgleda kada roboti kuhaju za nas. To će zasigurno biti iskustvo koje se ne može mjeriti ni s jednim do sada doživljenim gastronomskim iskustvom. Možemo zaključiti kako je ovaj restoran savršen primjer kako se velike stvari mogu postići kada se spoje kreativnost, stručnost i ljubav kako prema kulinarstvu, tako i prema inovacijama.
Tekst: PR
Foto: PR