Zdrave i fine veganske energetske kuglice

by Anđela Sabranović

Sjajne i ukusne veganske energetske kuglice sa neodoljivim okusom karamele i prženim komadima badema zadovoljit će sve vaše osjete, a tako jednostavno se rade. Bingo? I mi mislimo isto!

Ima li šta bolje i ljepše od zalogaja zdrave i ukusne poslastice koja će vam pružiti energiju i u čijem okusu ćete uživati? Nema! Bez glutena, sa samo 7 sastojaka i bez masti, veganske kuglice savršene su za sve prilike, a pogotovo kada osjetite da trebate dodatnu energiju. Recept smo pronašli na blogu Amylecreations.

Sastojci:

  • 1/2 šalice sitnih badema + 2 žlice sirovih badema
  • 1/4 šalice lanenih sjemenki
  • 1/4 šalice sjemenki konoplje
  • 1/2 šalice zobi
  • 200 g datulja, bez koštica
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličica soli (ili više, ovisi kako volite)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite 2 žlice badema na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 8 minuta ili dok bademi malo ne dobiju boju. Po završetku će i mirisati više orašasto. Kad se uglavnom ohlade, bademe nasjeckajte na sitne komade. Stavite na tanjur pomiješan s 1/8 soli. Probajte i dodajte još soli ako je potrebno. Odložite na stranu.
  2. Dodajte sjeme lana i sjemenke konoplje u blender i miješajte dok sjeme ne postane mekane teksture. Dodajte preostalih pola šalice badema i zobi, te izmiksajte dok također ne budu jednake gustoće.
  3. Dodajte datulje, vaniliju i preostalu sol te miješajte dok se sve ne sjedini i smjesa ne bude kompaktna.
  4. Uzmite smjesu žlicom i razvaljajte je u kuglice. Nakon što napravite svaku kuglicu, uvaljajte ih u komade badema. Ako to učinite čim formirate kuglicu, bademi se lako slijepe. Prije uživanja u njima, stavite ih u hladnjak na jedan sat ili dok se ne ohlade. Pohranite ih u posudu u hladnjaku.

Bilješke:

  1. Prije dodavanja ostalih sastojaka pobrinite se da pomiješate sjemenke, dok ne budu jednake teksture. Zatim isto sa zobi i bademima. Neka sve budu glatke teksture.
  2. Ako su datulje malo tvrđe, stavite ih u posudu s vrućom vodom, samo na nekoliko minuta da omekšaju. Ocijedite ih i osušite prije upotrebe.
  3. Ovdje se koristi ekstrakt vanilije koji je izrazito tekuć. Ako koristite onaj koji je više poput sirupa, možda ćete trebati dodati dodatnu datulju, ako se smjesa čini previše suhom.
  4. Preporučuje se da nakon valjanja svaku kuglicu odmah obložite bademima. Bademi će se na ovaj način bolje zalijepiti za kuglice.

Moglo bi vas zanimati: Što je to emocionalna glad i kako je prepoznati?

Tekst: Slowliving.hr

Foto: AMY LE CREATIONS, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!