Za ručak nekako uvijek smislimo nešto – brzinski ili na duge staze, svejedno. Večeru nekad i preskočimo, a trudimo se jesti što manje, što lakše probavljivo. Ali taj doručak… Tko će uvijek smišljati što jesti ujutro, da je brzo spremno, da nam da dovoljno energije, a da, naravno, bude i fino? Zdravi namazi su idealno rješenje, vjerujte nam.
Istina, zdravo je pojesti i nekakve žitarice ili overnight oats, ali moramo prihvatiti činjenicu da neki ne mogu „preživjeti“ do ručka samo na zobi, bez obzira na sve druge sastojke. Nekima jednostavno treba kruh. E, pa da biste sami sebe spriječili da taj kruh bude namazan maslacem i pekmezom, spasit će vas zdravi namazi.
Možete ih bez problema napraviti kod kuće, i to vrlo brzo. Ovisno o sastojcima koje odaberete, mogu biti više ili manje zasitni, mogu biti više slatkasti ili slani, mogu biti rjeđi ili gušći… I ono što je najvažnije, možete ih u potpunosti prilagoditi vašem ukusu i onom što volite.
Evo nekih prijedloga uz koje će vam se sigurno zdravi namazi naći na meniju za doručak.
NAMAZ S GRČKIM JOGURTOM
Ovo je namaz za one kojima su sirni namazi uvijek na prvom mjestu.
Potrebno:
- 200 g običnog grčkog jogurta
- 50 g feta sira
- Žlica maslinova ulja
- 2 žlice svježe nasjeckanog bosiljka
- Prstohvat svježe samljevenog papra
Priprema:
U blenderu vrlo kratko izmiješajte sve sastojke, ali nemojte pretjerati.
U namaz možete dodati sjemenke suncokreta, nasjeckane sušene rajčice, nasjeckane kisele krastavce…
NAMAZ OD AVOKADA I BOSILJKA
Avokado nam je jedna od omiljenih namirnica kad se radi o doručku. Ima brojne prednosti, a može se uklopiti u svako jelo.
Potrebno:
- 1 avokado
- 30 g kozjeg sira
- ¼ žličice češnjaka u prahu (ako uistinu volite češnjak i ne smeta vam, možete prah zamijeniti i gnječenim češnjem češnjaka)
- 1 ½ žlica nasjeckanog bosiljka
- Prstohvat papra
- Soli prema ukusu
- 1 žlica soka limete
Priprema:
Avokado i sir pomiješajte u blenderu. Dodajte ostale sastojke i samo pomiješajte.
NAMAZ OD SLANUTKA – HUMUS
Namaz od slanutka je jednostavno genijalna stvar! Divno kremast, lako prilagodljiv, hranjiv, zasitan…
Potrebno:
- 2 male konzerve slanutka
- svježe iscijeđen sok polovice ili jednog limuna
- ½ šalice maslinova ulja
- 2 žlice sušenog bosiljka
- Mala žličica soli (ili po želji)
Priprema:
Isperite slanutak, pa ga stavite zajedno sa svim sastojcima u blender. Ako je previše gusto, dodajte maslinova ulja i/ili soka od limuna. Ako volite ljuće, možete dodati i ljutog umaka koji inače koristite.
Iako su ovi zdravi namazi spremni za jelo odmah i nema razloga da ih ne pojedete odmah, nije loše pričekati malo. Ostavite ih barem sat vremena na sobnoj temperaturi da se okusi prožmu. Ako bilo koji od ovih namaza kombinirate s kruhom sa sjemenkama i možda svježim povrćem sa strane, bit će to jedan hranjiv, fin i zasitan doručak.
Moglo bi vas zanimati i: Ovih 5 začina učinit će vaša jednostavna jela vrhunskima
Tekst: Nataša Krstičević
Foto: Canva, Pexels