Ugljikohidrati su već neko vrijeme na lošem glasu. Samim time na loš su glas došli i sendviči, koje toliko volimo! Dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti se da nisu svi sendviči loši i da zdravi sendviči ipak postoje i mogu biti idealan brzi obrok.
Kruh je slasni i božanstveni oblik ugljikohidrata koje nekad toliko volimo, ma koliko nam loše sjedali. Izbjegavamo tako često i sendviče – koje isto tako volimo! No, jesu li svi sendviči loša ideja i jesmo li stvarno zaboravili da postoje i zdravi sendviči?
Nekoć smo ih nosili za užinu u školu, pa ponekad za gablec na posao. Danas, pak, kad sve češće radimo od doma, zdravi sendviči mogli bi biti idealna ideja za obrok kojim ćete „prepoloviti“ dan i pričekati partnera ili ostatak obitelji da dođu kući. Naravno, još uvijek ih možete i ponijeti na posao, ako ne radite od doma.
Pažljivo s kruhom
Da bismo bili sigurni da su zdravi sendviči uistinu zdravi, važno je imati zdrave sastojke, a prvenstveno kruh. Najbolja je opcija peći kruh kod kuće, iako mnogi za to nemaju baš dovoljno vremena. Uz pekač kruha to je izvedivija opcija, pa nije loše imati ga kod kuće.
Potražili smo malo, pa onda i puno, internet kako bismo dobili ideje o tome što sve mora sadržavati zdravi sendvič, pa evo nekih prijedloga koji su se nama jako svidjeli i koje želimo odmah probati!
Sendvič „jaje na oko“
Potrebno vam je:
- 2 kriške kruha – tamnog, sa sjemenkama, kukuruznog
- ¼ zrelog avokada
- List zelene salate
- Rajčice izrezane na ploške
- 1 veliko jaje
Kako napraviti sendvič
Avokado malo zgnječite i razmažite na kruh. List salate natrgajte na komadiće i pokrijte kruh, odnosno avokado.
U tavicu stavite malo maslaca, pa ispržite jaje na oko. Naravno, posolite i popaprite po želji. Pečeno jaje stavite na rajčicu, pa pokrijte drugom kriškom kruha.
- Ovaj sendvič možete napraviti na sličan način i s kuhanima jajem. Osim toga, možete dodati po želji luk ili senf
Sendvič s grahom
Potrebno vam je:
- Dvije kriške kruha, može i tostiranog
- Mala limenka (bijelog) graha
- Žlica maslinova ulja, malo soka od limuna
- Četvrtina malog luka
- Nekoliko kriški svježih krastavaca
- Pola avokada, narezano
Kako napraviti sendvič
U posudici pomiješajte dobro isprani grah, ulje i sok limuna. Zgnječite dok ne bude jednolične teksture. Namažite kruh/tost. Na to stavite nasjeckani luk, kriške krastavaca i avokado. Pokrijte drugom kriškom kruha.
Tuna sendvič
- Kriška ili dvije punozrnatog kruha
- Konzerva tune
- Pola šalice celera, nasjeckanog
- 2 žličice senfa
- Dvije žlice grčkog jogurta
- Pola žličice kurkume
- Kriške avokada
- Kriške rajčice
- Sol, papar
Kako pripremiti sendvič
Pomiješajte u posudi sve sastojke osim avokada i rajčice. Namažite na kruh, pa po želji poklopite ili rasporedite smjesu na dvije kriške. Na vrh stavite avokado, rajčice i po želji mikrobilje.
Svaki od ovih sendviča zadovoljit će vašu glad i poslužiti kao obrok, a nećete se puno namučiti oko pripreme. Naravno, varijacije su dobrodošle, prema ukusima.
Nadamo se da će ovi zdravi sendviči zadovoljiti vaša nepca!
Moglo bi vas zanimati i: Brzi deserti bez grižnje savjesti
Tekst: Slowliving.hr
Foto: Canva, Pexels