Donosimo vam recept nutricionistice Ive Tokić za povrtnu sezonsku juhu koja će vas ugrijati u hladnim zimskim danima. Osim toga, ovo nutritivno jelo zadovoljit će vaše osjete, ali i osnažiti vaš imunitet.
Prije nego vam otkrijemo recept evo nekoliko zanimljivosti o konzumiranju juha koje možda niste znali.
Naime, konzumiranje toplih jela „na žlicu“ preporučuje se za večernji obrok kako bi povisili tjelesnu temperaturu i potaknuli tijelo na pripremu za večernji odmor. Tako da ovaj recept možete iskoristiti kao ideju za vašu večeru.
Zanimljivo je da bi se i prema protokolima svečanih večera uvijek trebala služiti juha. Na prvi pogled pomalo neobično. No, ima smisla ako razmislimo da topla hrana u tekućem obliku kao da „pomiluje“ stijenke naših crijeva, regulira osjećaj gladi i sitosti te priprema tijelo na daljnju konzumaciju obično krute hrane.
Time se ujedno prevenira prejedanje i prebrzo jedenje za vrijeme zajedničkih, svečanih večera.
Stoga, dobar prijedlog za započeti večeru je ova povrtna juha čiji recept donosimo u nastavku.
Potrebni sastojci za četiri porcije:
- 2 mrkve
- 2 srednja komada korijena celera
- 1 krumpir
- pola brokule
- pola cvjetače
- 3 režnja češnjaka
- svježi peršin
- malo soli
- malo papra
Priprema:
U 1L vode stavite celer i mrkvu i kuhajte dok ne omekšaju. Zatim u vodu dodajte krumpir te nakon 3 min brokulu i cvjetaču. Kuhajte dok sve povrće ne omekša. Iscijedite vodu, dodajte začine i sitno sjeckani češnjak te sve usitnite štapnim mikserom. Ovisno o gustoći juhe, dodajte vodu po želji. Ako želite, možete dodati i malo vrhnja za kuhanje.
Dobar vam tek i ne zaboravite uključiti sva vaša osjetila, jesti polako i uživati u svakom zalogaju.
Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.
Recept: nutricionistica Iva Tokić
Foto: Unsplash